19 aprHet belang van goede back-ups

website-mkb
Iedereen heeft er weleens van gehoord, maar de meeste mensen beseffen het werkelijke belang van een goede back-up met een lange retentie niet. De meeste mensen denken: “Ach, wanneer heb ik nou een back-up nodig?”. Vaak maakt de hosting provider de back-ups voor u als klant, echter hoe weet u dat deze back-ups ook echt gemaakt zijn en of ze wel goed(genoeg) zijn voor uw wensen. Zijn de back-ups weleens teruggezet om te checken of ze ook daadwerkelijk alles terughalen wat u op dat moment mist?

Informeren bij webhostingbedrijf

Dergelijke vragen worden vaak niet adequaat aan de betreffende hoster gesteld, echter zijn deze wel van groot belang om goed en volledig te kunnen vertrouwen op uw back-ups. Als u bijvoorbeeld een goedkope website laat maken en een andere web host kiest is het van belang om u hier goed over te laten informeren. Een voorbeeld waar het goed mis is gegaan in 2011 is Web-log.nl. Deze site die de hosting van enkele honderdduizenden WordPress blogs op zich nam ging er klakkeloos van uit dat de back-ups goed geregeld waren, totdat het noodlot toesloeg en de back-ups nodig waren om alle blogs terug online te krijgen. Het bleek toen dat de back-ups corrupt waren en dat het terugzetten erg moeilijk was. Uiteindelijk zijn ze na velen uren werk erin geslaagd alle blogs handmatig terug te zetten, echter had dit met een simpele check op de back-ups compleet voorkomen kunnen worden waardoor de blogs velen malen sneller weer terug online gekomen waren.

Back-up maken altijd aan te raden

Het blijkt dus dat het van groot belang is om in elk geval altijd back-ups beschikbaar te hebben met een voldoende retentie en deze gegarandeerd te bewaren op meerdere locaties. Tevens is het ook verstandig om altijd eens in een bepaalde periode een check uit te voeren of de back-ups voldoen qua data aan wat u eventueel nodig zou hebben bij een uitval of verlies van gegevens.
Veel webhostingbedrijven hebben een eigen systeem ontwikkeld welke back-ups van servers maakt, monitort of ze correct en volledig gemaakt zijn en ook periodiek ‘terugzet’ naar een test omgeving om te kijken of met de betreffende back-up daadwerkelijke alles teruggezet kan worden in geval van nood.
Als klant is het dus altijd belangrijk om te weten, hoe, wanneer, en waar de back-ups gemaakt en opgeslagen worden. Vergeet deze vraag niet te stellen bij het maken van de keuze voor een hosting bedrijf voor uw site, webshop, of applicatie. U wilt namelijk toch ook niet dat uw jarenlange werk door een storing zomaar van de aardbodem verdwenen is?

Comments are closed.