De manier van samenwerken tussen merken en influencers is al jaren oud. Hollywood sterren werden ingezet voor make-up en ook voetballers werden het gezicht van allerlei sportmerken. Dit had maar een reden, om het verhaal zo geloofwaardig over te laten komen.
Sinds de ontwikkelingen op social media en de opkomst van invloedrijke bloggers, vloggers en Instagrammers heeft Influencer marketing een grote stap genomen richting de standaardisatie in de marketingstrategie van meerdere organisaties. Tegenwoordig wordt er bij bijna alle organisaties ruimte voor gemaakt in het marketingbudget. Waar je vroeger een bedrag achterhield voor een poster in een bushokje ga je nu opzoek naar een persoon met een groot bereik op onder andere, Instagram of YouTube.
Influencer marketing is HOT Business
Het kan dan wel zo makkelijk klinken maar dat is het niet, je zal met een aantal dingen rekening moeten houden voordat je een succesvolle influencercampagne hebt. Influencer marketing heeft de spelregels door de jaren heen wel een beetje veranderd. Sinds de opkomst van Influencer agencies wordt de nadruk erg op Influencer marketing gelegd. Er is zelfs al een online influencer platform die Influencers aan merken koppelen, denk aan Juulr.com.
Wat voor rol speelt een bureau in Influencer marketing
Het juist opzetten van een samenwerking kan nog wel eens lastig zijn. Om te bepalen welk platform nou het meest interessant is om een campagne mee af te spreken is het goed om vooraf te bepalen welk doel je wil bereiken. Daarna kun je gaan kijken welk bureau in staat is om dat doel te kunnen realiseren.
Influencers zijn dus onderdeel van een netwerk, die via een (on)betaalde of gedeelde aandacht de content van een merk communiceren.
Agencies zonder een eigen netwerk van Influencers werken meer vanuit een merk. ‘Welke Influencer kan dit merk het beste helpen in de communicatie’. Want alle influencers zijn anders! De agencies mét een eigen netwerk hebben de keuze uit hun eigen database met Influencers maar kunnen ook extern aan de slag gaan met het zoeken naar ‘hidden Influencers’. Het voordeel is dat de meeste ‘macro-Influencers’ al in de database zitten, toch zijn die niet altijd de beste oplossing. Micro-Influencers hebben in de meeste gevallen een groter bereik dan de Macro-Influencers, zij hebben meer interactie met hun volgers.
Wat is nu goede Influencer Marketing?
Hier wat tips en tricks om een goed lopende benadering op te zetten as adverteerder.
- Dé perfect match
Ga niet opzoek naar de grootste Influencers want de kans bestaat dat deze niet bij je merk of product passen ondanks dat ze een groot bereik hebben. En het draagt al helemaal niet bij als je juist opzoek bent naar een samenwerking op lange termijn.
- Geloofwaardigheid
Dit zou wel eens een van de belangrijkste kunnen zijn, en je kan het alleen krijgen als je de juiste Influencers koppelt aan de juiste merken. Zorg voor een gelijkwaardige samenwerking!
- Bereik is niet alles
Zorg voor een goede verdeling tussen het bereik en de content, het bereik helpt maar er is meer nodig om de interesse van de doelgroep te wekken. Zorg voor betekenisvolle content.
- En als laatste, zoek de samenwerking op!
Niet alleen met de Influencers maar ook als verschillende agencies, een succesvolle Influencer marketingcampagne gaat ook over partnership tussen de agencies. Ieder heeft zijn sterke punten, probeer die te bundelen, ongeacht wie de lead heeft binnengehaald.
Bron: Juulr.com